Čović na konferenciji

Mobilizacija i kalifat: Brutalna izmišljotina za jedan doktorski rad

Međunarodna zajednica jasno je dala do znanja da neće davati niti nametati rješenja, znači moramo se sami dogovoriti oko Izbornog zakona, zaključio je Čović
Vijesti / Politika | 16. 02. 2018. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH se stvara umjetna kriza, i bojim se da i dalje mnogi računaju na to da kupe vrijeme, te kada dođe krajnji rok da imamo status quo'', rekao je između ostalog predsjedavajući predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović na današnjoj konferenciji za medije uoči 23. sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na sjednici se govorilo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, odnosno problematike dunkcioniranja, o izbornom zakonu, te izbornim aktivnostima ove stranke.

''Vjerujem da ćemo kroz ove teme dati realnu sliku situacije u BiH koja je umjetno krizna, kako bi se na neki način kontrolirao proces, radi priželjkivanja statusa qou u rješenjima.  Tu je i odgovor na pitanje 'Zašto nismo dobili odgovore na upitnik na vrijeme' i 'zašto nismo dobili kandidatski status lani'. Ja osobno mislim da se stvari nisu uspjele zaustaviti kako bi to netko želio i krajem ovog mjeseca imamo u posjeti sve reprezentativne predstavnike EU-a, koji će reći da strategija koja je nedavno objavljenja nije na onoj razini kako se želi predstaviti. Strategija je dovoljno dobra,  ako želimo raditi i dovoljno loša ako ćemo se ponašati kao do sada'', rekao je na početku konferencije Čović, izražavajući nadu da će se traženja rješenja za Grad Mostar pričati u paketu sa traženjem rješenja za Dom naroda i Predsjedništvo.

''Međunarodna zajednica jasno je dala do znanja da neće davati niti nametati rješenja, znači moramo se sami dogovoriti. Kako mislimo predati upitnik i kandidaturu za EU, kada tražimo od o OHR-a da nam donosi odluke, to je nepomirljivo?! Tako da se nadam da ćemo oko problema Mostara pričati u paketu s rješavanjem problema za Dom naroda i Predsjedništvo'', kazao je Čović.

Dodao je da što se tiče izbornog zakonodavstva, treba doći do izmjena i dopuna Zakona isključivo da odluka o legitimnom predstavljanju konstitivnih naroda bude prepoznata i kada je u pitanju Dom naroda i predsjedništvo.

''Tu i Mostar mora biti tretiran, da damo šansu i probamo organizirati izbore u Mostaru'', kazao je Čović dodajući kako će već 23. ožujka donijeti odluku o svim organizacijskim aspektima kada je u pitanju izborna kampanja i ono što bi HDZ trebao uraditi.

Odgovarajući na pitanje je li nacionalna politika ključ uspjeha stranaka – Čović je rekao da nije, ali da svi tu vide svoju šansu.

"Ne želim se pravdati, neko je jednom spomenuo kako sam ja kazao da ćemo mobilizirati hrvatski narod i drugi put kako sam govorio o kalifatu. Brutalne izmišljotine, ali smo pustili da gledamo reakcije na nešto što nikad nije rečeno i to je dobar materijal za jedan doktorski rad. U tom duhu je i ta priča oko Mostara jer se neko sjetio da u drugom mjesecu pokreće aktivnosti oko izbora u Mostaru. To je u funkciji kampanje i političkog pozicioniranja. Niste ni od koga mogli čuti ništa o Mostaru u zadnjih šest mjeseci, jedini HDZ sve vrijeme gorvori da Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar trebaju ići u paketu", izjavio je Čović, komentirajući da brojne stranke iskorištavaju nacionalnost prije izbora.

"Jedna politička opcija koja u nazivu ima riječ 'građanska' zatražila je da se Bošnjaci naoružavaju, je li sada ona građanska ili nacionalna?! HDZ je vrlo principijelan oko tema na kojima mobilizira svoje biračko tijelo, zato ćemo tek krajem trećeg mjeseca početi priprema ze izbore", objasnio je.

Kopirati
Drag cursor here to close